EDR, SIEM, SOAR ve XDR





Siber güvenlik endüstrisi jargon, kısaltmalar dolu . Uç noktalardan ağlara ve buluta kadar gelişmiş saldırı vektörleri çoğaldıkça, birçok kuruluş gelişmiş tehditlere karşı yeni bir yaklaşıma yöneliyor: Genişletilmiş Tespit ve Müdahale, başka bir kısaltmaya yol açıyor: XDR. XDR ederken Ve sektör liderleri ve analistler bu yıl XDR gibi konu etrafında karışıklık olduğunu, hala gelişmekte olan bir kavram olduğu görülmektedir.

XDR nedir?

XDR, EDR'den nasıl farklıdır?

SIEM & SOAR ile aynı mı?

EDR nedir?

EDR, bir kuruluşa şüpheli davranışlar için uç noktaları izleme ve her bir etkinliği ve olayı kaydetme yeteneği sağlar. Ardından, gelişmiş tehditleri tespit etmek için kritik bağlam sağlamak için bilgileri ilişkilendirir ve son olarak, neredeyse gerçek zamanlı olarak virüslü bir uç noktayı ağdan izole etmek gibi otomatik yanıt etkinliğini çalıştırır.

XDR Nedir?

XDR, EDR , Endpoint Detection ve Response'un geliştirilmiş halidir. EDR, etkinlikleri birden çok uç noktada toplayıp ilişkilendirirken, XDR, uç noktalar, ağlar, sunucular, bulut iş yükleri, SIEM ve çok daha fazlası arasında algılama, analitik ve yanıt sağlamak için algılama kapsamını uç noktaların ötesine genişletir.

Bu, birden çok araç ve saldırı vektörü arasında birleşik, tek bir ekranda görünümünü sağlar. Bu gelişmiş görünürlük, öncelik belirleme, araştırma ve hızlı düzeltme çabalarına yardımcı olmak için bu tehditlerin bağlamsallaştırılmasını sağlar.

XDR, birden fazla güvenlik vektörü arasında verileri otomatik olarak toplar ve ilişkilendirir, daha hızlı tehdit algılamayı kolaylaştırır, böylece güvenlik analistleri, tehdidin kapsamı genişlemeden önce hızla yanıt verebilir. Birden çok farklı ürün ve platformda kullanıma hazır entegrasyonlar ve önceden ayarlanmış algılama mekanizmaları, üretkenliği, tehdit algılamayı ve adli bilişim tekniklerini iyileştirmeye yardımcı olur.

XDR, SIEM'den Nasıl Farklı?

XDR hakkında konuştuğumuzda, bazı insanlar Güvenlik Bilgileri ve Olay Yönetimi (SIEM) aracını farklı bir şekilde tanımladığımızı düşünüyor. Ancak XDR ve SIEM iki farklı platform olarak değerlendirilir.



SIEM, kuruluş genelinde büyük hacimli günlük verilerini toplar, bir araya getirir, analiz eder ve depolar. SIEM yolculuğuna çok geniş bir yaklaşımla başladı: çeşitli kullanım durumları için depolanmak üzere kuruluş genelindeki hemen hemen her kaynaktan mevcut günlük ve olay verilerini toplamaktır. Bunlar, yönetişim ve uyumluluk, kural tabanlı model eşleştirme, UEBA gibi buluşsal/davranışsal tehdit algılama ve IOC'ler veya atomik göstergeler için telemetri kaynakları arasında arama yapmayı içermektedir.


Ancak SIEM araçları, uygulanması için çok fazla ince ayar ve çaba gerektirir. Güvenlik ekipleri ayrıca bir SIEM'den gelen çok sayıda uyarı karşısında bunalabilir ve SOC'nin kritik uyarıları görmezden gelmesine neden olabilir. Ek olarak, bir SIEM düzinelerce kaynak ve sensörden veri yakalasa da, yine de uyarı veren pasif bir analitik araçtır.

XDR platformu, SIEM aracının hedeflenen saldırıları etkili bir şekilde algılaması ve bunlara yanıt vermesi için karşılaştığı zorlukları çözmeyi amaçlar ve davranış analizi, tehdit istihbaratı , davranış profili oluşturma ve analitiği içerir.


XDR, SOAR'dan Nasıl Farklı?

Güvenlik Düzenleme ve Otomatik Yanıt (SOAR) platformları, API bağlantılı bir güvenlik çözümleri ekosisteminde eylemleri otomatikleştiren çok aşamalı play book oluşturmak ve çalıştırmak için olgun güvenlik operasyon ekipleri tarafından kullanılır. Buna karşılık, XDR, Marketplace aracılığıyla siber güvenlik araçları ekosistemi entegrasyonlarını mümkün kılacak ve 3. taraf güvenlik kontrollerine karşı basit eylemleri otomatikleştirecek mekanizmalar sağlayacaktır.

SOAR karmaşıktır, maliyetlidir ve iş ortağı entegrasyonlarını ve play book'ları uygulamak ve sürdürmek için oldukça olgun bir SOC gerektirir. XDR'nin 'SOAR-lite' olması amaçlanmıştır: XDR platformundan bağlantılı güvenlik araçlarına kadar eyleme geçirilebilirlik sağlayan basit, sezgisel, sıfır kodlu bir çözümdür.



MXDR Nedir?

Yönetilen Genişletilmiş Algılama ve Yanıt (MXDR), uç nokta, ağ ve bulut ortamlarında güvenlik analitiği ve operasyonları, gelişmiş tehdit avı, algılama ve hızlı yanıt içeren tam olarak yönetilen bir çözüm elde etmek için MDR hizmetlerini kuruluş genelinde genişletir.

Bir MXDR hizmeti, ek izleme, soruşturma, tehdit avı ve yanıt yetenekleri için müşterinin XDR yeteneklerini MDR hizmetleriyle artırır.

XDR neden çekim alanı ve yeni bir yaklaşım yaratıyor?

XDR, silolu güvenliğin yerini alıyor ve kuruluşların siber güvenlik sorunlarını birleşik bir bakış açısıyla ele almasına yardımcı oluyor. Tüm ekosistem genelindeki bilgileri içeren tek bir ham veri havuzuyla XDR, EDR'ye göre daha hızlı, daha derin ve daha etkili tehdit algılama ve müdahaleye olanak tanıyarak daha geniş bir kaynak yelpazesinden veri toplar ve derler.

XDR, tehditlere daha fazla görünürlük ve bağlam sağlar; Aksi takdirde daha önce ele alınamayacak olan olaylar, güvenlik ekiplerinin daha fazla etkiyi düzeltmesine ve azaltmasına ve saldırının kapsamını en aza indirmesine izin vererek daha yüksek bir farkındalık düzeyine ulaşacaktır.

Tipik bir fidye yazılımı saldırısı ağı dolaşır , bir e-posta gelen kutusuna iner ve ardından uç noktaya saldırır. Bunların her birine bağımsız olarak bakarak güvenliği ele almak, kuruluşları dezavantajlı duruma sokar. XDR, kullanıcı erişimini devre dışı bırakma, şüpheli hesap güvenliğinin ihlal edilmesi durumunda çok faktörlü kimlik doğrulamayı zorlama, gelen etki alanlarını ve dosya karmalarını engelleme ve daha fazlası gibi kurumsal güvenlik ürünleri genelinde otomatik veya tek tıklamayla yanıt eylemleri sağlamak için farklı güvenlik kontrollerini entegre eder - tümü tarafından yazılan özel kurallar aracılığıyla kullanıcı veya kuralcı yanıt motorunda yerleşik mantıkla sağlar.

Tüm ekosistem genelindeki bilgileri içeren tek bir ham veri havuzuyla XDR, EDR'ye göre daha hızlı, daha derin ve daha etkili tehdit algılama ve müdahaleye olanak tanıyarak daha geniş bir kaynak yelpazesinden veri toplar ve derler.

Bu kapsamlı görünürlük, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sağlar:


Veri kaynakları arasında ilişki kurarak Ortalama Tespit Süresini (MTTD) azaltma.

Önceliklendirmeyi hızlandırarak ve araştırma ve kapsam süresini azaltarak Ortalama Araştırma Süresini (MTTI) azaltmak.

Basit, hızlı ve ilgili otomasyonu etkinleştirerek ortalama yanıt verme süresini (MTTR) azaltma.

Tüm güvenlik ürünleri genelinde görünürlüğü artırma.

Ayrıca, AI ve otomasyon sayesinde XDR, güvenlik analistleri üzerindeki manuel çalışma yükünün azaltılmasına yardımcı olur. Bir XDR çözümü, karmaşık tehditleri proaktif ve hızlı bir şekilde algılayabilir, güvenliği veya SOC ekibinin üretkenliğini artırabilir ve kuruluş için ROI'de büyük bir artış sağlayabilir.

Kaynak: https://www.sentinelone.com/blog/understanding-the-difference-between-edr-siem-soar-and-xdr/

Daha yeni Daha eski